CD Recensies

GRANADOS: PIANOKWINTET

Granados: Pianokwintet in g op. 49; Turina: Pianokwintet in g op. 1; Caliope (melodie uit Las musas de Andalucia) op. 93/9. Javier Perianes met het Quiroga kwartet. Harmonia Mundi HMC 90.2226 (51’20”). 2015

 

Behoorlijk beïnvloed door de Franse kamermuziek van rond de eeuwwisseling van de negentiende naar de twintigste eeuw tracht dit tweetal zelden gehoorde pianokwintetten van Granados uit 1895 en Turina uit 1907 een eigen Iberische stem te vinden. Daarin slaagt Granados wat beter dan Turina. Luister maar eens naar het soezerige, met middaghitte geladen allegretto en de onstuimige finale uit zijn kwintet. Het kwintet van Turina staat nog duidelijk onder invloed van Franck, zeker in het gracieuze derde deel, maar in het laatste deel breekt de Spaanse zon echt door.

Fijn dat beide werken nu logisch op één cd zijn samengebracht. Eerder moesten we het doen met separate uitgaven. Zo waren daar Turina van het Lincoln trio met Ayanne Kozasa (va) en Jasmine Lin (v) is   nog wat feller en emotioneler (Cedille CRD 90000-150) is nog wat feller en emotioneler op een geheel aan kamermuziek van Turina gewijde dubbel cd. Andere opnamen van Turina’s kwintet door Miyako Hashimoto en het Amigos kwartet (Meridian CDE 84443) en Christina Busch met het Menuhin festival pianokwartet (Claves CD 50-9403) en van Granados door Joan Orpella en Joaquin Riquelme García met het LOM pianotrio zijn onbekend. Granados klonk echter net zo fraai als van Monteros c.s. bij het Argerich and Friends festival 2010 (EMI 070.836-2, 3 cd’s), maar dit werk is handzamer op Harmonia Mundi.

Net als de beide componisten komt pianist Javier Perianes uit Andalusië. Samen met het Quiroga kwartet smeedt hij een sterke band om deze werken op soepele en kernachtige wijze tot leven te wekken. Dat beide werken in g-klein staan en qua toonaard letterlijk gelijkgestemd zijn, speelt geen rol.

De toegift ’Caliope’ is één van de negen delen uit Las musas de Andalucia voor pianokwintet. Jammer dat daaraan de door een sopraan gezongen hymne ontbreekt. Daarvoor moet men naar de Claves opname met Maria Bayo.

Verder alle lof voor de keurig gelukte vitale en levendige uitvoering en opname.