CD Recensies

GOLDBERG: KLAVECIMBELCONCERTEN , RATKOWSKA

Goldberg: Klavecimbelconcerten in d en Es. Alina Ratkowska met het Goldberg barok ensemble. MDG MDG 901-2061-6 (61’48”). 2017 

 

Als vijfde aflevering in de MDG serie Musica Baltica verschijnt dit tweetal klavecimbelconcerten van de jong overleden Johann Gottlieb Goldberg (1727-1756). Hij was natuurlijk ‘de’ Goldberg van Bachs naar hem genoemde variaties.

Een beroemde naam, maar als componist onbekend. Helaas werd hij geeneens dertig, zodat zijn oeuvre heel beperkt is. Het bestaat uit twee cantates, 2 klavecimbelconcerten en een paar dozijn korte klavecimbelstukken.

Van deze concerten waren al mij niet nader bekende opnamen van Jacques Ogg met het Orkest van Universiteit Salamanca (Verso VRS 2025) en Waldemar Döring met de Sofia Solisten onder Emil Tabakov (MDG MDG 3250) in omloop, maar het is begrijpelijk dat men bij MDG na twintig jaar de tijd gekomen achtte voor een nieuwe, betere uitgave.

Het in Danzig in 2008 door Andrzej Szadejko opgerichte Goldberg    klein bezette (op basis van 1 contrabas) Barok ensemble dat indien nodig ook zangers tot het ensemble kan rekenen, voldoet met zijn instrumentarium meteen aan een belangrijke voorwaarde op het punt authentieke klank en de eveneens Poolse klaveciniste Alina Ratkowska die in 2006 in Danzig met een Goldberg festival begon is ook geen vreemde in deze materie.

Hier leidt ze vanachter haar niet nader gespecificeerde, maar heel kenmerkend klinkende klavecimbel vertolkingen die sprankelen in de snelle delen en zangerig klinken in de largo’s.

En o ja: Ratskowska nam ook die Goldbergvariaties op in 2011 (Sarton N 0001).