CD Recensies

GRIGORJEVA: NATURE MORTE

Grigorjeva: Nature morte. Svjatki; Salve regina; Diptych; Lament; Nature morte; In paradisum. Ests filharmonisch koor, Theatre of voices, Yxus kwartet en Conrad Steinmann (blokfl.) o.l.v. Paul Hillier. Ondine ODE 1245-2 (66’21”). 2015

 

De uit de Oekraïne stammende Galina Grigorjeva (1962) behoort tot de Russischsprekende minderheid in Estland en kwam daar in 1992 terecht, studeerde muziek in Talinn, volgde  op afstand de bescheidener gemaakte koortraditie van Rachmanininov en paste zich goed aan de in de Baltische wereld heersende geweldige koortraditie en het minimalisme van Pärt aan. 

In de begeleidende tekst wordt gesproken van ’levend licht dat door de muziek heen gloeit’.

Svjatki, beginnend met ‘Glorie!’ is een zevendelig stuk voor gemengd koor, Diptych is driedelig en voor mannenkoor, het werk waaraan de cd zijn titel ontleent, het driedelige Nature morte uit 2008 op tekst van Joseph Brodsky, is het belangrijkste werk en weer voor gemengd koor en wordt in het Engels gezongen, Salve regina is voo de vier stemmen van het Theatre of voices en het Yxus kwartet de meest recente bijdrage uit 2013, Lament is een blokfluitsolo van 8’42” uit 2000. Het klinkt als een uitdagende, supervirtuoze volière vol kwetterende vogelgeluiden en is vast moeilijk uitvoerbaar, maar niet wat Steinmann aangaat.

Een feest van koor- en blokfluitmuziek.