CD Recensies

GLINKA: PIANOWERKEN 2, FIOLIA

Glinka: Pianowerken II. Grande valse in G; Mazurka’s in C, c, F, F, As, G; Nouvelles contredanses; Tarantella in a; Walsen in Bes en Es; Nouvelles quadrilles françaises nr. 1-5; Contredanses nr. 1-5; La Couventine, contradanses; Polka in d; Detskaya polka; Bolero in d; Variaties op een thema van Mozart in Es; Cotillon in Bes; Galop in Es; Polonaise in E; Valse fantaisie in b; Proshchal’nïy val’s. Inga Fiolia. Grand Piano GP 782 (73’00”). 2017

 

Wie even de moeite neemt om in een Glinka biografie of op Wikipedia de list met pianocomposities door te nemen, zal zien dat er genoeg is voor wel vier cd ’s. Dominerend daaronder zijn Franse en Poolse dansvormen, walsen, contradansen, nocturnes en vooral ook variatiewerken.

Glinka’s interesse ging op d it gebied terug tot de achttiende eeuw, maar vond ook voorbeelden bij Hummel, Field en Henselt en gaf aan zijn muziek wat extra Slavische kleur.

Het aardige van de programmakeuze van de van origine Georgische pianiste Inga Fiolia is, dat ze de te spelen pianowerken niet per genre rangschikt maar voor variatie in de vormen kiest en zo voor de nodige afwisseling zorgt.

Ze opteert daarbij verder voor de charme, de opgewekte sfeer, de bekoring van de muziek en daarvan getuigt ze in haar spel . Ze maakt er mooie salonmuziek op hoog niveau van en veel meer mag men daar ook niet van verwachten.