CD Recensies

GOLDMARK: SYMFONIEËN NR. 1 EN 2

Goldmark: Symfonieën nr. 1 in Es op. 26, Boerenbruiloftsymfonie en 2 in Es op. 35. Singapore symfonie orkest o.l.v. Lan Shui. BIS SACD 1842 (76’22”). 2011

 

De symfonieën van Karoly Goldmark mogen dan wel geen ware grote meesterwerken zijn, ze bevallen veel aangename muziek. Op de bekendste daarvan, nr. 1 werd ik in de jaren vijftig verliefd door een fraaie opname van Thomas Beecham (Philips lp GL 5719, heruitgeven op Sony cd SMK 87780).  

In de Boerenbruiloftsymfonie uit 1875 daagt de componist zijn serieuzere collega’s uit door naar een vrij luchtige synthese te streven tussen de schijnbaar onoverbrugbare tegenstelling tussen Brahms en Wagner. Men werd verondersteld op de hand van de ene of de andere te zijn, maar Goldmark versmolt ze, net zoals Couperin een eeuw tevoren een huwelijk sloot tussen de Franse en de Italiaanse stijl.

Voor een Oosters, op het Westen gericht ensemble speelt het orkest uit Singapore dit tweetal symfonieën wonderwel idiomatisch en BIS zorgde voor een heel goed klinkende opname.