CD Recensies

GUILLEMAIN: FLUITKWARTETTEN

Guillemain: Fluitkwartetten op. 12 nr. 1-6. Wilbert Hazelzet met Fantasticus. Resonus RES 10222 (2 cd’s, 1u. 26’57”). 2017

 

Als beroemde en goedbetaalde violist, maar bescheiden geclassificeerd als musicien ordinaire in de hofkapel van Lodewijken XV schreef de Franse componist Louis-Gabriel Guillemain (1705-1770), een leerling van Giovanni Battista Somis in Italië, vooral voor zijn eigen instrument drie bundels vioolsonates, twee voor twee violen, zes strijkkwartetten, maar ook dit zestal fluitkwartetten. Daarnaast deze virtuoze Six sonates en quatuors ou conversations galantes in de goût italien uit 1743. Het schijnt dat hij als gevolg van podiumvrees weinig is opgetreden als solist.

Een goede, algemene indruk van zijn werk geeft een onder de titel Amusements uitgebrachte cd van violiste Stéphane Paulet, klaveciniste Maude Gratton en celliste Claire Gratton (Muso MU 004).

Wilbert Hazelzet en zijn collega’s van Fantasticus, violiste Rie Kimura en altviolist Robert Smith weten in hun gave uitvoeringen het karakter van deze composities heel raak te treffen. Ze voeren conversatie op hoog niveau en het is een genoegen om daarnaar te luisteren.