CD Recensies

GULDA: PIANOWERKEN

Gulda: Pianowerken. Variaties ‘Light my fire’; Übungsstücke Play piano play nr. 1-10; Prelude en fuga; Pianosonatine; Für Rico; Für Paul. Martin David Jones. Grand Piano GP 759 (74’17”). 2015

 

Onder de titel ’Nonconformistische, provocerende pianist’ heb ik destijds in de rubriek ‘Uitvoerende musici’ een kort portret gemaakt van de Oostenrijkse pianist Friedrich Gulda (1930 - 2000) die zich ook als componist van een Concert voor cello en blaasorkest, een Concertino voor piano, basgitaar, slagwerk, koor en orkest, een strijkkwartet en Variaties voor 2 piano’s en big band, maar ook van de nodige pianowerken manifesteerde.

Een aantal van deze laatste, werken uit de jaren ‘zestig en zeventig, is hier door Martin David Jones uitgevoerd. Zijn interesse voor jazz en zij vaardigheid om die te spelen, blijkt meteen in de Variaties ‘Light my fire’ met een herinnering aan The Doors.

In de tien Übungsstücke Play piano play horen we duidelijk iets terug van Scott Joplin. Ze werden geschreven voor zijn tweede vrouw, Yuko Wakiyama. Serieuzer klinken de Prelude en fuga maar he interessantste stuk volgt in de driedelige Sonatine. 

Gulda’ zonen Rico en Paul werden beiden bedacht met een stuk, dat voor Rico heeft het karakter van Bach, dat voor Paul lijkt meer of een gevoelig brokje filmmuziek.

Martin David Jones heeft hoorbaar veel sympathie voor Gulda en voelt zich wonderwel thuis in diens verschillende idioom.