CD Recensies

GOULD: JEKYLL AND HYDE VARIATIES; FALL RIVER LEGEND

Gould: Jekyll and Hyde variaties; Fall river legend. James F. Neal (verteller) met het Nashville symfonie orkest o.l.v. Kenneth Schermerhorn.Naxos 8.559242 (73’48”). 2004

 

De Jekyll and Hyde variaties bestaan uit een thema en 13 variaties waarin de karakters van beide karakters van dokter Jekyll en de boosaardige Hyde uit het bekende boek uit de Engelse Victoriaanse tijd van Robert Louis Stevenson uit 1886 van verschillende kanten worden belicht.

Maar belangrijker is het ballet Fall River legend dat wordt ingeleid door de woordvoerder van de Amerikaanse jury die de jury uitspraak in ze zaak tegen Lizzie Bordon uitspreekt. Daarna vertelt de muziek de geschiedenis van deze Lizzie Bordon in omgekeerde volgorde, in een flashback. Lizzie Bordon werd in Fall River in 1892 verdacht van de moord met een bijl op haar vader en haar stiefmoeder zonder veroordeeld te worden zodat ze - gemeden door iedereen - op 66-jarige leeftijd aan longontsteking stierf. Net als Copland is Morton Gould (1913 - 1960) geen vreemde in het gebruik van volksmuziek en dat is hier heel passend en leidt tot sfeervolle muziek die uitstekend wordt verklankt door het orkest uit Nashville.