CD Recensies

GRANADOS: PIANOTRIO; VIOOLSONATE E.A.

Granados: Pianotrio op. 50; Madrigaal voor cello en piano; Danza gallega voor cello en piano; Trova voor cello en piano; Romance voor viool en piano; Préludes voor viool en piano nr. 1-3; Vioolsonate. Trio Rodin (Jorge Mengotti, piano, Carles Puig, viool en Esther Garcia, cello. Aevea AE 16013 (72’25”). 2015    

Gezamenlijk en individueel laten de Spaanse jonge leden van het Rodin trio ons kennismaken met onbekende werken van hun landgenoot Granados. In het Pianotrio uit 1895valt meteen de telkens terugkerende prachtige pianomelodie op. Deze klinkt heel sereen van Jorge Mengotti. Ook beide strijkers dragen goed het hunne bij aan deze compositie. Dat de finale wat minder geïnspireerd lijkt, ligt niet aan hen.

De Vioolsonate, het andere grote werk, kende ik niet en maakt als compositie een wat onevenwichtige indruk met een ruim tien minuten lang eerste deel en twee volgende delen die samen nog een vier minuten duren. De programmatoelichting vermeldt dat het werk ook onvolledig is. Dit is de eerste opname met een compleet tweede deel, maar aan het onvolledige derde en vierde deel was niets te doen. De uitvoering klinkt als een understatement.  

De kortere werken zijn belangrijker dan ze op papier lijken Ze hebben meest een langzaam tempo, maar klinken wel geschakeerd. Trova en Danza gallega zijn eigen bewerkingen die de componist maakte van de orkestwerken Elisenda en de Suite sobra cantos gallegos. De Romanza is een en al kostelijke eenvoud en Madrigaal is uit 1915 en heeft een wat plechtiger sfeer.

Het Rodin trio zorgt voor mooi fijnzinnige vertolkingen die de muziek zeer de moeite waard maken.