CD Recensies

GORECKI: SYMFONIE NR.3, GIBBONS

Górecki: Symfonie nr. 3 op. 36 Symfonie van treurliederen. Beth Gibbons (zang) met het Pools nationaal omroeporkest o.l.v. Krzystof Penderecki. Domino WIGCD 395 (48’53”). 2014

Of het indrukwekkende succes dat de in opdracht van de Südwestwestfunk  geschreven Symfonie van treurliederen in 1976 langzaam wegebt nadat de eerste opname daarvan met Dawn Upshaw en David Zinman een bestseller werd (Nonesuch 7559-79282-2)? Later volgden ng enige opnamen, waarbij vooral die van Ewa Izykowska en Andrzej Borejko (DUX 1459) opviel.

Maar hier wordt het in Warschau over een heel andere boeg gegooid/Niet alleen leidt de inmiddels 81-jarige Krzystof Pendericki deze vertolking ala een soort eerbetoon aan zijn 12 november 1910 gestorven landgenoot, maar om de angsten en de verschrikkingen van het in de Gestapo gevangenis op de voltrekking van haar doodstraf wachtende tienermeisje dat de teksten in de muur kraste te zingen, werd  niet gekozen voor een geschoolde sopraan, maar voor de intussen ervaren en rijpe zangeres Beth Gibbons (1965) die uit een heel andere wereld komt, namelijk die van de Engelse triphopband Portishead. Van nature treft zij het emotionele hart van het werk wat anders door het schijnbare contrast tussen kwetsbaarheid en veerkracht iets meer richting veerkracht te verschuiven, terwijl Penderecki voor een eerbiedwaardige, hartstochtelijke begeleiding zorgt Interessant, dat zeker.