GODOWSKI: WERKEN VOOR VIOOL EN PIANO
CD Recensies - G

Godowsky: Werken voor viool en piano. ‘Avowal’ uit Poems; Impressies nr. 1-12; Waltz poems nr. 1 en 2; ‘Alt-Wien’, ’Nachtelijk Tanger’ uit Triakontameron (bew.). Nazrin Rashidova (v) en Roderick Chadwick (p). Naxos 8.573058 (56’02”). 2012 

Net als zijn vroegere landgenoot Chopin schreef de Pools-Amerikaanse pianist/componist Leopold Godowsky (1870 - 1938) alleen maar werken waaraan een piano te pas kwam. Maar Pianoconcerten en kamermuziekwerken behoren daar met uitzondering van een aantal bewerking van eigen en andermans (niet zelden Fritz Kreisler) werken niet toe.

Violiste Nazrin Rashidova stelde een aardig programma van deze bewerkingen rond de twaalf ‘Impressies’ uit 1912 die hij opdroeg aan zijn vriendenechtpaar Fritz en Harriet Kreisler nadat hij veel bewerkingen van de vioolwerken van Kreisler voor eigen doeleinden had gemaakt (ook in een bewerking met cello). 

De violiste begint met het charmante Avowal (een transcriptie van Godowsky’s eigen Poem nr. 2) en eindigt met wat andere Kreislerbewerkingen die nauwelijks elders beschikbaar zijn, behalve ooit bij Jascha Heifetz (Doremi DHR 7705).

Het hele programma wordt door Nazrin Rashidova en Roderick Chadwick met veel smaak uitgevoerd. Zij tonen aan dat de kleurige muziek allure heeft en bekoorlijk is.

Wat ik van Godowsky wel eens zou willen horen, is de Netherland suite uit 1915 met de delen ’Nederlands strijdlied’, ‘Aan een viooltje’ en ‘pierlala’.