CD Recensies

GLASS: PIANOWERKEN, ÓLAFSSON

Glass: ‘Opening’ Glassworks; Études nr. 2, 3, 5, 6, 9, 13, 14, 15, 18, 20, nr. 2 (bew. met strijkkwartet); ‘Opening’ Glassworks (bew. met strijkkwartet). Vikingur Ólafsson met het Siggi strijkkwartet. DG 479.6918 (79’32”). 2016

‘We bevinden ons in een gouden eeuw wat de klassieke muziek betreft’, zei de IJslandse pianist Vikingur Olafsson die op de Juilliard School afstudeerde onlangs. En ook: ‘De manier waarop we muziek in ons hoofd horen, is heel anders dan wanneer je naar een opname daarvan luistert; de manier waarop je tijd waarneemt is heel anders dan die in werkelijkheid is’. Hij heeft al een omvangrijke staat van dienst en gaf bijvoorbeeld de première van zes Pianoconcerten.

Maar aan deze cd met een keuze uit de Pianowerken van Philip Glass is weer een heel ander verhaal verbonden. Tijdens een vermoeiende tournee ontmoetten componist en pianist elkaar ’s avonds laat in een hotelbar. Om middernacht liet de componist champagne aanrukken om zijn zevenenzeventigste verjaardag te vieren. Daarna nog een grote kop koffie. Jaren gelden had hij lange taxidiensten in New York gedraaid en geleerd om minstens vijf uur per dag te componeren, desnoods midden in de nacht.

Vikingur Ólafsson eert hem hier met een programma dat in hoofdzaak uit Études uit de periode 1991-2012 bestaat, maar dat begint met de start van Glassworks, een verrassende Étude nr. 2 nogmaals in een bewerking voor pianokwintet en indigent met een dito van het beginwerk.

Ólafsson behoort tot de beste Glassvertolkers dus als luisteraar zijn we bij hem in veilige handen. Beter kan haast niet.