CD Recensies

GOULD: SYMPHONETTES NR. 2-4; SPIRITUALS

Gould: Symphonettes nr. 2 ‘Second American symphonette’, 3 ‘Third American symphonette’ en 4 ‘Latin-American symphonette’; Spirituals. Weens Omroeporkest o.l.v. Arthur Fagen. Naxos 8.559869 (65’45”). 2019 

In mijn jonge jaren kon je de Spirituals met als mooiste delen’Protest’ en ‘Jubiee’ van Morton Gould (1913 - 1996) regelmatig via de radio horen, later werd nauwelijks meer aandacht aan de Amerikaanse componist die even goed thuis was in Carnegie Hall, in Hollywood en op Broadway geschonken. Toch is het goed nog eens naar zijn composities te luisteren, want vervelend zijn die nooit in hun onderhoudende eclecticisme.

Op deze cd uit een reeks opnamen die Naxos aan Gould besteedt, speelt een drietal Symphonettes uit de jaren 1935 tot 1940 de hoofdrol. Het begrip werd gemunt naar analogie met de typische Amerikaanse kitchenette. Zo schreef hij ook een Concertette voor piano. Het aardigst is nr. 4 met de Latijns-Amerikaanse ‘rumba’, ‘tango’. ‘guaracha’ en tot besluit een oproerige ‘conga’ als delen. In nr. 2 treft vooral de ‘Pavane’. Muziek die de pure vreugde en het genot van een omnivoor uitstraalt. Knap hoe een succesvolle fusie van verschillende muziektalen tot stand is gebracht.

Het gaat om zeer genietbare orkestsuites met haast aanstekelijke charme die briljant zijn georkestreerd en best boeiend blijken, zeker in deze Oostenrijks inlevende vertolkingen.