CD Recensies

GOUNOD: MESSE CHORALE; REQUIEM

Gounod: Requiem; Messe chorale. Charlotte Müller-Perrier (s), Valérie Bonnard (a), Christophe Einhorn (t) en Christian Immler (bs) met het Ensemble vocal et instrumental de Lausanne o.l.v. Michel Corboz. Mirare MIR 129 (63’05”). 2010

 

Lang niets van Michel Corboz en zijn Zwitserse krachten gehoord. Maar hier is hij weer en nog wel met niet alledaags geestelijk repertoire van Gounod. Zijn ‘Ave Maria’ is overbekend en ook zijn St. Ceciliamis geniet populariteit, de beide hier opgenomen werken zijn echter aanzienlijk minder bekend al bestaat van het Requiem wel een Claves opname uit 1994.

Het naar zoetelijkheid neigende klankidioom van de componist is bekend en wat dat betreft wachten nauwelijks verrassingen, al worden in het Requiem natuurlijk wel dramatischer tonen aangeslagen. De muziek is wel kenmerkend en representatief voor wat Frankrijk midden negentiende eeuw op dit gebied te bieden had en goed geschreven met zeker blijken van originaliteit.

Het pleidooi dat Corboz en zijn solisten, koor en orkest voor deze werken houden, overtuigt zonder meer. Zwakke plekken zijn niet aan te wijzen in de ensembles en er wordt met toewijding heel capabel gemusiceerd. Een aanwinst dus.