CD Recensies

GOEBAIDOELINA: PIANOWERKEN

Goebaidoelina: Complete pianowerken: Chaconne; Sonate; Musikalisches Spielzeug; Toccata-Troncata; Invention. Diana Baker. Stradivarius STR 33756 (54’08’). 1994

 

Om al in 1994 te spreken van een cd met “complete pianowerken’ lijkt wat voorbarig; het gaat om stukken uit de jaren zestig en zeventig vorige eeuw. Maar Diana Baker ontfermde zich over het toen beschikbare materiaal en laat in zorgvuldige vertolkingen horen wat Goebaidoelina tot dan toe aan pianorepertoire bijdroeg. Niettemin: er blijken sindsdien nauwelijks of geen solowerken te zijn bijgekomen.

Domweg ontzettend leuk zijn de 14 korte stukjes uit het pianowerk Musikalisches Spielzeug (1969) die ook door kinderen moeten kunnen worden gespeeld (vergelijk met dergelijk materiaal van Bartók en Kurtág). Een soort twintigste eeuwse Kinderszenen. En passant worden we bijvoorbeeld aan Debussy en Prokofiev herinnerd.

De driedelige sonate (1965) is het meest substantiële werk, nieuwe wijn in oude zakken. Chaconne (1962) en Toccata-troncata (1971) volgen op geheel eigen wijze voorgegeven structuren en de korte Invention (1974) is een mooi epigram. Alle lof voor de verder onbekende pianiste (over wie het toelichtingsboekje helaas met geen woord rept) voor een gave realisatie van dit bijzondere materiaal.