CD Recensies

GOEBAIDOELINA: REJOICE!; SILENZIO; IN CROCE

Goebaidoelina: Rejoyce! (Erfreue Disch); Silenzio; In croce. Telesto trio. Camenae 1 (64’55”). 2006 

 

Als symboolfiguur voor levendigheid en transcendentie van de huidige Oost Europese muziekcultuur is de in Nederland door onder meer Reinbert de Leeuw gevierde Sofia Goebaidoelina een icoon. 

In haar muziek worden avant-gardistische posities met retrospectieve elementen tot een hecht amalgaam  versmolten. Ook vragen naar mogelijke toekomstige uitdrukkingsvormen worden opgeworpen. Vaak zorgt de exploratie van ongewone klanken en klankcombinaties een aparte sfeer van spirituele strijd en bevrijding.

Het uit violiste Tiziana Pintus, cellist John Addison en bayanspeelster An Raskin bestaande Telesto trio treedt hier in zijn geheel op in het vijfdelige Silenzio (1991);  met alleen viool en cello is in het eveneens vijfdelige “Rejoyce!” (1981) te horen en In croce (1979) klinkt in de versie voor cello en byan.

Individueel bestaan van deze langzamerhand algemeen bekende werken heel wat opnamen, maar alleen al het feit dat ze hier ter onderstreping van de verwantschap binnen de compositorische ontwikkeling van de componiste zijn bijeengebracht, vormt een aantrekkelijke bijzonderheid.

Voeg daarbij dat de vertolkingen intensief en passend bij het wisselend karakter van de muziek. Alleen al de klank van de bayan, de Russische knoppenaccordeon, vormt een attractie.