CD Recensies

GRISEY: VOX TEMPORUM E.A.

Grisey: Vortex temporum I-III; Taléa. Ensemble Recherche o.l.v. Kwamé Ryan. Accord 464.292-2, 20635-2 (57’13”). 1996

 

Grisey: Vortex temporum I-III; Périodes. Ensemble Risognanze o.l.v. Tito Ceccherini. Stradivarius STR 33734 (54’23”). 2005

 

Vortex temporum voor piano en vijf instrumenten van de Franse, op spectrale muziek gerichte componist Gérard Grisey (1946-1998) dateert uit de periode 1996/8 en zal dus een van zijn laatste werken zijn. Anne Teresa de Keersmaeker maakte er een ballet van dat tijdens het Holland Festival 2014 wordt opgevoerd door het Ictus Ensemble.

De muziek is geschreven voor een kamerensemble bestaande uit piano, fluit (piccolo/alt/C/bas) Besklarinet (basklarinet), viool, altviool en cello.

Talea voor fluit, klarinet en pianotrio is een vroeger werk uit 1986, Périodes een nog vroeger uit 1974. 

Het betreft vrij korte stukken waarin Grisey de schemergebieden tussen geluid en klank, tussen harmonische- en enharmonische toonreeksen en daarin besloten liggende verwante transformatieprocessen verkent en deze ook weer onderling te verbinden. Aanvankelijk worden de contrasten vergroot, later weer verkleind.

Vortex temporum is een driedelige draaikolk van tijden en vergt al met al ongeveer veertig minuten en omdat ook kwarttonen bij blazers en strijkers soms omgestemd zijn, klinken deze welbewust ‘uit een andere wereld’.

Beide opnamen doen Vortex temporum in ongeveer gelijke mate recht en klinken heel goed.