CD Recensies

HÄNDEL: IMENEO

Händel: Imeneo HWV 41. John Ostendorf (b., Imeneo), Julianne Baird (s., Rosmene), D’Anna Fortunato (ms., Tirinto), Beverly Hoch (s., Clomiri), Jan Opalach (bs., Argenio) met het Brewer kamerorkest en –koor o.l.v. Rudolph Palmer. Brilliant Classics 99777-19/20 (2 cd’s, 1u., 52’39”). 1986

 

Händel: Imeneo HWV 41. Kay Stierman (bs., Imeneo), Ann Hallenberg (a., Tirinto), Johanna Stojkovic (s., Rosmene), Siri Karoline Thornhill (s., Clomiri) en Locky Chung (s., Argenio) met Vokaalensemble Keulen en Capella Augustina o.l.v. Andreas Spiering. CPO 999.915-2 (2 cd’s, 2u. 02’11”). 2002

 

De voorlaatste opera van Händel werd ongeveer tezelfdertijd als het oratorium Saul geschreven, maar in tegenstelling tot dat gespierde werk hebben we hier met een pastorale nogal lichte, melodieuze geschiedenis voor een vrij kleine bezetting te maken.

De handeling heeft niet veel om het lijf. Rosmene is verloofd met Tirinto nadat ze door de jonge generaal Imeneo uit handen van piraten was gered. Imeneo is erg verliefd op haar, maar Rosmene aarzelt tussen het tweetal in een strijd tussen liefde en plicht. De zus van Rosmene, Clomiri, is stiekem ook op Imeneo verliefd. De vader van Rosmene Argenio dwingt Rosmene om uit dankbaarheid met Tirinto te trouwen. Rosmene’s innerlijke strijd duurt drie aktes lang en ze moet tenslotte waanzin voorwenden voordat ze een keuze maakt.

De beide opnamen gaan niet overdreven ver in het historiseren, want in geen van beide komt een countertenor voor. De uit een Vox bestand overgenomen Brilliant opname kan er over de hele linie goed mee door, maar de CPO uitgave is nog beter.

In de titelrol zingt  Kay Stiermann zoetvloeiend met een stem die flexibel en licht genoeg is,  Ann Hallenberg beschikt als Tirene over een heerlijk warme stem en is correct in het passagewerk; zij is de stern van deze uitvoering. De Rosmene van Johanna Stojkovic is heel innemend en een genoegen om aan te horen. Rosmene en haar beide aanbidders komen mooi in beeld in het trio ‘Consolami, mio bene’ aan het eind van de tweede akte. Siri Karoline Thornhill als Clomiri beschikt over een heldere duidelijke stem en weet goed raad met de versieringen. Bij vader Argenio past de donkere, ronde stem van Locky Chung erg goed. Het Keulse koor en de Capella Augustina van Andreas Spiering zorgen voor een plooibare, toegewijde begeleiding.