CD Recensies

HERBERT: CELLOCONCERTEN NR. ! EN 2; IERSE RHAPSODIE

Herbert: Celloconcerten nr. 1 in D op. 8 en 2 in e op. 30; Ierse rhapsodie. Mark Kosower met het Ulster orkest o.l.v. Jo-Ann Falletta. Naxos 8.573517 (75’58”). 2015

 

De in Ierland geboren, naar de V.S. geëmigreerde Victor August Herbert (1859-1924) werd vooral bekend met operettes als Babes in toyland, Eileen, The enchantress, Naughty Marietta en Sweethearts. Werken die intussen vermoedelijk geheel van het repertoire zijn verdwenen.

Maar hij kon ook een serieuzer toon aanslaan, zoals reeds bleek uit de eerder besproken opname van zijn tweede celloconcert (1893). Zijn eerste celloconcert uit 1890 was lang zoek en werd pas in manuscriptvorm eind vorige eeuw teruggevonden. Dvorak liet zich door dat tweede werk blijkbaar inspireren tot zijn wèl beroemd gebleven en ook duidelijk betere celloconcert. Toch is de kennismaking met het vlotte melodieuze Herbertconcert best van aangename aard. De van een natuurlijke expressie getuigende interpretatie van Kosower en de goed verzorgde begeleiding door Herberts eertijdse landgenoten laten deze muziek wat beter tot zijn recht komen dan bij Kreger (Guild GMCD 7253) in het tweede concert. De aardige, van folklore voorziene Ierse rhapsodie uit 1893 is een aardige toegift.