CD Recensies

HAYDN, M.: HOORNCONCERTEN; CONCERT VOOR HOORN, TROMBONE EN ORKEST

Haydn, M.: Hoornconcertino in D MH. 53; Concert voor hoorn, trombone en orkest in D MH. 86; Concertino voor hoorn en orkest in D MH. 134; Haydn, J.: Hoornconcert nr. 1 in D H. VIId/3. Premsyl Vojta (hrn) en Fabrice Millischer (tromb) met het Haydn ensemble Praag o.l.v. Marin Petrák. AVI 8553146 (64’26”). 2017

In de Hoboken catalogus van de werken van Joseph Haydn is het segment VII gewijd aan zijn concerten. Wat de composities voor hoorn en orkest betreft, vinden we in VII/d met daarin Concert nr. 1 (verloren) en twee concerten plus eentje voor 2 hoorns. 

Zijn jongere broer Michael is in de MH catalogus die Sherman en Thomas in 1993 samenstelden met twee concerten, het dubbelconcert is daarin niet genoemd. Het wijst erop dat er mogelijk van beiden meer concertante werken voor hoorn moeten hebben bestaan. Joseph had deze nodig voor zijn orkest in Esterháza, Michael voor het zijne in Salzburg. Die ensembles moeten hebben beschikt over uitstekende instrumentalisten.

Wat verder duidelijk wordt met deze opname is de vraag: waarom in de muziek van Michael niet even bekend als die van Joseph? Beiden waren even productief en men hoeft slechts naar het langzame deel uit MH. 53 te luisteren om te horen hoe goed Michael was.

Beide solisten, de Bohemer Vojta en de Fransman Millischer werken in Duitsland en wonnen daar ooit concoursen. Alle twee zijn ze volmaakt toegerust om van dit stel vrij onbekende werken een briljant feest te maken door ook de de melodische expressiviteit een grote kans te geven. Het Haydn ensemble van Marin Petrák begeleidt keurig op ‘oude instrumenten’.