HEES, MSRTIN VAN: REMGEWOGEN
CD Recensies - H

Van Hees, Martin: Remgewogen. De Man: Dulcamara; Andriessen, L.: Triplum; Van Hees: Ikariotikoyunbabarrance; Orewoet; Strootman: Variaties over een citaat van nDebussy nr. 1-5; De Graaff: That all changes; Richter: Remhewogen.  Martin van Hees (git). trptk ? (52’09”). 2018

Eén ding moet men mensen als Brendon Heinst en Ben van Leliveld, de mensen van The New Music Movement die achter het Nederlandse cd label trptk dat in Utrecht over een geweldig goed uitgeruste studio beschikt nageven: ze hebben een idealistische instelling en zijn niet uit op winstbejag. Dat valt te prijzen. Maar hun mooi verzorgd uitgegeven cd’s in dvd formaat verpakking en de gespeelde muziek hebben ook iets raadselachtigs. Veel details in de toelichting gaan over de daarvoor gebruikte, uitgebreide, bijna tot de laatste steker gespecificeerde spullen, maar behalve een summiere inleiding is er nauwelijks een woord van duidelijke toelichting over de componisten Roderik de Man, Louis Andriessen, Aart Strootman, Jan-Peter de Graaff, Christiaan Richter en Martin van Hees en hun werken zelf.

Volgens Wikipedia is de in Beilen geboren Martin van Hees (1964) een in Groningen en Amsterdam docerende professor in de ethiek, die zich na gitaarstudie aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag hier nu ook als componist van twee van de zeven werken openbaart.

Er wordt fijnzinnig gespeeld en dat de opname goed is geslaagd zal niet verbazen, maar deze luisteraar blijft met heel wat vragen zitten. Alleen al sommige titels van de gespeelde composities schreeuwen om nadere uitleg.

Het nodige begrip en een hoge mate aan ontvankelijkheid zijn gevaagd van de luisteraar.