HAYDN: STRIJKKWARTETTEN NR. 20, 42 EN 51, JUBILEE KWARTET
CD Recensies - H

Haydn: Strijkkwartetten nr. 51 in G op. 64/4 H. III/66, 42 in C op. 54/2 H. III/57 en 20 in C op. 20/2 H. III/32. Jubilee kwartet. Rubicon RCD 1039 (65’41”). 2018

Je kunt je naam maar ergens aan ontlenen en toen de vier studenten Tereza Privratska en Julia Loucks (v), Lorena Cantó Woltèche (va) en Tobi White (vc)van de Guildhall zich in 2006 tot een strijkkwartet formeerden, was in Londen net de Jubilee metrolijn in aanleg. Vandaar.

Voor hun debuut cd hoefden ze helemaal de Rubicon niet over te steken maar kozen uit het enorme areaal aan strijkkwartetten van Haydn drie werken uit zijn vroege- en middenperiode die samen zo’n twintig jaar van zijn werkzaamheden in dit genre omspannen.

Niet alleen Haydn legde als eerste een grote technische en muzikale verbeelding aan deze werken ten grondslag, dat doet het Jubilee kwartet evenzeer. Toen Haydn in 1772 zijn op. 20, de Zonkwartetten, op Esterháza schreef was dat een gelukkig moment en in 1780 had hij de voortreffelijke violist Johann Tost in dienst naar wie de twee reeksen Tostkwartetten zijn genoemd.

Het Jubilee kwartet speelt dit aardige programma op moderne instrumenten, warm van toon, vrij energiek met een goede evenwichtige stemverdeling en ze zijn heel treffend in de langzame delen. Af en toe een scheutje humor had hert nog fijner kunnen maken, maar ook zo alle waardering. Fijne uitgave voor wie zo’n dwarsdoorsnee en niet een stel chronologische werken wenst.