CD Recensies

HARRIS, P. K.: HEROINE

Harris, P. K.: Heroine. Ambient chaconne; Deo. Pauline Kim Harris (v) en Spencer Topel (elektronica). Sono Luminus DSL 92235 (71’43”). 2018  

In Ambient chaconne onderzoekt de Amerikaanse componiste en violiste Pauline Kim Harris in vier delen de beroemde ‘Chaconne’ uit Bachs Partita nr. 2 voor vioolsolo in d BWV. 1004, en in Deo in drie delen Deo gratias uit het motet van Ockeghem met behulp van elektronische middelen.

Zelf zegt de componiste daarover: ’Met mijn onderzoek van Bachs Chaconne (42’11”) en Ockeghems Deo gratias (29’32”) heb ik gezocht naar diepere betekenis en verbinding proberen te maken met een wijdser, geheimzinnig universum. Mijn medewerker Spencer Topel en ik schiepen zo een heel uitgebreide klankbelevenis die zo dicht mogelijk het stilstaan van de tijd benadert als ik me maar kan voorstellen’. 

Het fragmenteren en reconstrueren en opnieuw assembleren van Bachs Chaconne is een boeiend proces om te volgen. Dat resulteert soms in sterk structurele momenten, maar soms ook in even stilte. Dat proces wordt nog complexer wanneer het om de 36-stemmige Canon van Ockeghem gaat en waar dit werk als engelenzang uit de hemel en met akoestische vertragingslussen wel tot een duizendstemmig, haast tot in de oneindigheid uitgestrekt klanklandschap wordt.

De resultaten zijn fascinerend en uniek, maar doen ook wel een groot beroep op de verbeeldingskracht van de luisteraar en diens/dier onderbewustzijn. Zelf heb ik gelukkig weinig gemerkt van de verdovende werking van de heroïne uit de titel, wel iets van het genot daarvan. Een heroïne is trouwens ook een heldin. Dat is Harris met haar speurtocht tot op zekere hoogte beslist.