CD Recensies

BACH, J.S.: FLUTE PASSION

Bach, J.S.: Flute passion. Sonate voor fluit en b.c. in e BWV. 1034; Sonate voor 2 fluiten en b.c. in G BWV. 1039; Fluitsonate in b BWV. 1030; Partita in a BWV. 1013. Nadia Labrie (fl), Luc Beauséjour (p) en Camille Paquette-Roy (vc). Analekta AN 2.8921 (56’10”). 2019

Wie zich begeeft aan de kamermuziekwerken voor fluit, staan acht composities mrt BWV nummers ter beschikking. Maar slechts van de werken in e BWV. 1034, E BWV. 1035 en b BWV. 1030 staat vast dat ze van Bach zelf zijn. De rest zou deels of geheel door anderen kunnen zijn geschreven (zijn zoons bijvoorbeeld).

Ongeacht dat namen Emmanuel Pahud, Trevor Pinnock en Jonathan Manson (EMI 217.443-2) ze alle voortreffelijk op. Nadia Labrie maakte een keuze uit dat geheel en speelt hier voor verscheidenheid zorgend een sonate met bc, een sonate met alleen klavecimbel, de solo Partita en de sonate voor 2 fluiten. Men kan het betreuren dat ze zich op piano liet begeleiden. 

Ze toont zich een uitstekende fluitiste, maar of deze werken, gespeeld op een moderne fluit en met pianobegeleiding tegenwoordig nog echt overtuigen, is een kwestie van smaak. Gelukkig is Beauséjour een toonbeeld van bescheidenheid en elegantie en dat vergoedt veel en hij fraseert niet te zelfbewust. Labrie’s spel is over het geheel feilloos.