CD Recensies

HÄNDEL: FERNANDO

Händel: Fernando, re di Castiglia HWV 30. Lawrence Zazzo, Veronica Cangemi, Marianna Pizzolato, Max Emanuel Cencic, Filippo Adami, Antonio Abete en Neal Banerjee met Il complesso barocco o.l.v. Alan Curtis. Virgin 365.483-2 (2 cd’s, 149’19”). 2007 

Ze blijven maar komen: de steeds onbekender opera’s van Händel. Reden genoeg tot dankbaarheid, ook voor deze cd première. Fernando beleefde als een soort voorstudie van Sosarme 15 februari 1732 zijn eerste opvoering in het Londense Haymarket theater. De werken verschillen echter door een wijziging van de figuren, van de handeling en de locatie nogal van elkaar zodat beide stukken iets individueels behouden. In hoeverre dirigent Curtis met extra ingrepen hier de hand in had, is niet duidelijk, maar ook niet echt belangrijk. Dat hij sommige recitatieven bekortte, zal vrijwel niemand spijten.

Curtis leidt een in alle stilistische opzichten heel stijlvolle presentatie die als geheel bijna in optima forma is, ware het niet dat de Dioniso van tenor Adami niet erg persoonlijk klinkt, maar dat is slechts een minimale smet. Abete als Altomaro is de enige lage stem in het ensemble en weert zich prachtig; verder horen we 2 sopranen, 2 countertenors en nog een tenor. Tot de hoogtepunten behoren de stoere aria ‘Alle sfere della gloria’ met Zazzo en het duet ‘Per le porte’ met Cangemi en Zazzo. Het geheel is derhalve best een aanwinst en het herhaald aanhoren waard.