JOUBERT: PIANOCONCERT; SYMFONIE NR. 3
CD Recensies - J

Joubert: Pianoconcert op. 25; Symfonie nr. 3 op. 178 Op thema’s uit de opera Jane Eyre. Martin Jones met het BBC Nationaal orkest Wales o.l.v. William Boughton. Lyrita SRCD 367 (65’16”). 2017

 

Na de première van de Symfonie nr. 1 van John Joubert in 1956 te hebben gehoord, vroeg de Russisch/Britse pianist Iso Elinson aan John Joubert (1927) of hij voor hem een Pianoconcert wilde schrijven. In de zomer van 1958 was het af en begin januari 1959 hield hij het met het Hallé orkest onder George Weldon ten doop.

Nu wordt het op cd uitgevoerd door Martin Jones die laat horen dat het  eerder om een concertante symfonie met een weinig prominente rol voor de solist dan ook een bravura soloconcert gaat in dit grootschalig opgezette werk met gespierde hoekdelen en een rustiger middendeel. Martin Jones straalt vertrouwen in deze muziek uit.

Nadat Joubert zich had teruggetrokken van zijn taak aan de universiteit in Birmingham besloot hij tot de compositie van zijn Symfonie nr. 3 op thema’s uit de opera Jane Eyre en droeg deze op aan Kenneth Birkin die het libretto voor die Brönte opera schreef. Daarvoor koos hij in 2017 de vijf tussenspelen die de volgende titels dragen: ‘Lowood school’, ‘Thornfield house’, ‘Thornfield church’, ‘Whitecross rectory’ en ‘Thornfield park’. Aanvankelijk bestemd voor kamerorkest, later uitgebreid voor een zwaarder bezet orkest. Opvallend is de samenhang der delen die werkelijk een symfonisch geheel vormen, los van hun plaats in de opera. William Boughton zorgt voor een meer dan gedegen, stevige uitvoering.