CD Recensies

JÄRNEFELT: LIED VAN DE VUURRODE BLOEM, HET

Järnefelt: Sången om den eldröda blommen. Gävle symfonie orkest o.l.v. Jaakko Kuusisto. Ondine ODE 1328 (2 cd’s, 1u., 39’34”). 2018

Armas Järnefelt (1869 - 1958) is een componist die buiten Finland weinig bekendheid kreeg, deels waarschijnlijk omdat hij zo werd overschaduwd door Sibelius. Als zoon van generaal August Alexander Järnefelt werd hij in het Zweedse Viborg in een artistiek gezin geboren; zijn broer Eero werd kunstschilder, Arvid werd schrijver. Zus Aino trouwde met Sibelius, waardoor Armas de zwager van Sibelius werd.

Hij studeerde niet alleen bij Wegelius en Becker die ook Sibelius onderwezen, maar ook bij Busoni en zelfs bij Massenet die hem een liefde voor Wagner bijbracht. Hoewel Järnefelt tot 1958 leefde, ontstonden zijn meeste werken in decennia rond 1900.

Wat we hier op Ondine beleven is de cd première van de in zes hoofdstukken verdeelde muziek bij de zwijgende film Het lied van de vuurrode bloem van Mauritz Stiller naar een novelle van Johannes Linnankoski, pseudoniem van Vihtori Peltonen.

In zeven hoofdstukken gaat het om een opgroeiende jongeling die in verschillende stadia van zijn leven wordt beschreven. De muziek hierbij werd voltooid en herzien door Jani Kyllönen en Jaakko Kuusisto. De partituur was namelijk lang zoek, maar werd in de jaren tachtig vorige eeuw deels ongeschonden teruggevonden.

De ruim anderhalf uur muziek is - los van het verhaal - interessant en boeiend genoeg om Järnefelt uit de vergetelheid te bevrijden en daarvoor betekent de toegewijde uitvoering van Kuusisto heel veel.

Wie meer van Järnefelt wil horen, bijvoorbeeld De symfonische fantasie, de Suite in E en de Serenade kan terecht bij het Lahti symfonie orkest, ook gedirigeerd door Kuusisto (BIS SACD 1753).