CD Recensies

LISZT: ANNÉES DE PÈLERINAGE I EN 2, PACE

Liszt: Années de pèlerinage I ‘Suisse’ S. 160 en 2 ‘Italie’ S. 161. Enrico Pace.  Piano PCLD 0026-1 (2 cd’s, 1u., 37’13”). 2011

Men hoeft Enrico Pace, die in 1989 het Lisztconcours in Utrecht won en die eind april 2019 een tourneetje door Nederland maakt, waarachtig niet uit te leggen hoe Liszt moet worden gespeeld. Zijn affiniteit met deze componist is duidelijk. Eigenlijk verwondert het dat hij niet eerder een Lisztopname maakte, behalve wat tijdens dat concours door de omroep is vastgelegd (en mogelijk intussen gewist).

‘Au bord d’une source’ en ‘Vallée d’Obermann’ klinken even fris als het landschap dat ze uitbeelden, maar het Italiaanse boek met onderwerpen uit kunst en literatuur bevat de haast nog mooiere muziek met bv. ’Spozalitio’ en de ‘Petrarce sonnet 104’. 

Velen zullen zich nog herinneren aan zijn optreden in januari 2012 toen hij  in Amsterdam de boeken 1 (Zwitserland) en 2 (Italië) van de Années de pèlerinage met grote trefzekerheid als mooie karakterschetsen uitvoerde. Hij deed dat met een haast nonchalante zwier maar op een steeds rake manier. Geen wonder, want in augustus 2011 had hij dit programma al opgenomen in het auditorium Pedrotti van het Rossini conservatorium in Pesaro waar hij had gestudeerd.

Jammer hooguit dat hij op een derde cd niet ook boek 3 opnam, al werd dat tegen de wil van de componist postuum uitgegeven en wat inferieur is.

Wie de drie banden bijeen wil hebben, blijft aangewezen op bijvoorbeeld Lazer Berman (DG 437.206-2, 3 cd’s).