CD Recensies

LISZT: PIANOWERKEN, HERMANSKI

Liszt: Concertparafrase van Wagners ouverture Tannhäuser S.442; Recitatief en romance ‘O du mein holder Abendstern’ S. 444 uit Tannhäuser; Consolations nr. 1-6 S. 172; Ballade nr. 2 in b S. 171; Schubert/Liszt: Ständchen S. 559a. Julia Hermanski. MDG 904.2160-6 (65’16”). 2019

De jonge Taiwanees-Duitse pianiste Julia Hermanski vangt met wat blijkbaar haar debuut cd is een paar vliegen in één klap: ze kiest voor Liszt als dichter aan het klavier en laat een paar werken van hem horen die men tijdens een recital slechts zelden of nooit krijgt voorgeschoteld en die alleen begin jaren negentig door Leslie Howard in zijn volledige opname op Hyperion te vinden waren. 

Door haar keuzes is dit Lisztrecital van Julia Herman een van de interessantste uit de afgelopen jaren waarin veel van hem verscheen vanwege de herdenking van zijn tweehonderdste verjaardag in 2018.Ze weet lyrisch gevoel goed te paren aan uitgekiende pianotechniek en slaagt erin in de Wagnerderivaten iets van de oorspronkelijke componist te laten doorschemeren; ze speelt deze vrij geserreerd en verhult de uitvoeringstechnische problemen.

Het bekendst zijn natuurlijk de Consolattions, maar in hoeverre daar troost van uitgaat? Dit mooi geslaagde recital is in ieder geval een goed correctief voor mensen die altijd nog denken dat Liszt een en al retorica en flamboyance is dankzij de pure schoonheid en de elegantie van Hermanski’s voordracht. Die combineert ze met met een heldere toon, een subtiel toucher, een goed gevoel voor kleuren en een techniek waarmee ze de muziek gaaf verwerkt. Zelfs de nogal opgeblazen Ballade klinkt zeer beheerst. Hopelijk krijgen we haar vaker te horen.