CD Recensies

MENOTTI: AMAHL AND THE NIGHT VISITORS

Menotti: Amahl and the night visitors. Lorna Haywood, John Dobson, Donald Maxwell, Christopher Painter met het Ensemble van Covent Garden Opera Londen o.l.v. David Syrus. That’s entertainment CDTER 1124 (48’29”). 1986

 

Gian-Carlo Menotti (1911-2007) werd in 1911 geboren in Cadegliano, aan de rand van het Meer van Lugao aan de Italiaanse kant. Op dertienjarige leeftijd had hij al twee opera’s geschreven en begon hij aan het conservatorium in Milaan. In 1928 verhuisde hij naar het Curtis Instituut in Philadelphia, waar hij Samuel Barber ontmoette. Geruime tijd werkten ze samen.

De grote dorbraak kwam voor Menotti in 1938 met zijn  opera  in één akte Amelia goes tot he ball. Binnen de daarop volgende tien jaar had de componist zich gevestigd als een van de voornaamste Amerikaanse operacomponisten. Zijn bovennatuurlijke melodrama The Medium (1945) begon bijvoorbeeld in operatheaters, maar eindigde op Broadway

Het succes van Menotti is eenvoudig verklaarbaar: hij schreef altijd zijn eigen libretto’s, toonde een geweldig gevoel voor theater en stond er sinds 1942 op zelf de regie te voeren. Bovendien spreekt zijn muziek – doordrenkt van Italiaanse lyriek met echo’s van Mascagni en Puccini – makkelijk aan.

De eenakter voor kinderen Amahl and the night visitors (1951), geïnspireerd op het schilderij De tuin der lusten van Bosch, behoort gezien het onderwerp enigszins tot de Kerstmuziek gezien de aanwezigheid van de drie koningen, de jongenssopraan Amahl met zijn moeder en dansende schaapherders.

In deze onder het toeziend oog van de componist gemaakte opname is gezorgd voor een montere, dramatische opvoering waarin heel fraai wordt gezongen. Vooral de jongenssopraan James Rainbird blikt op heel zekere en muzikaal gevoelige wijze uit in de titelrol; Lorna Haywood klinkt warmbloedig als zijn moeder en de drie koningen vormen een mooi hecht trio.