CD Recensies

MENDELSSOHN: SONATE, FANTASIE, DUETTO E.A WERKEN VOOR 2 PIANO'S EN PIANO VIERHANDIG

Mendelssohn: Sonate in D MWV S 1 voor 2 piano’s; Pianostuk in g MWV. S 2 voor 2 piano’s; Fantasie in d MWV. T 1 voor piano vierhandig; Duetto in A op. 92 voor piano vierhandig; Andante con variazioni in Bes op. 83a voor piano vierhandig; ‘Ouverture’, ‘Scherzo’, ‘Intermezzo’, ‘Nocturne’ en ‘Bruiloftsmars’ uit Midzomernachtsdroom op. 61 (bew. voor pianoduet). Roberto Prosseda en Alessandra Ammara. Decca 481.2278 (76’). 2015 

 

De werken voor piano vierhandig en voor twee piano’s van Mendelssohn zijn er bij de muziekindustrie altijd wat karig van af gekomen. DE meeste van deze werken leidden trouwens een schaduwbestaan. Er was dus iemand als de Italiaanse pianist Roberto Prosseda voor nodig om daar nu de aandacht op te vestigen, samen met zijn echtgenote Alessandra Ammara. Prosseda speelde al Mendelssohns pianoconcert in es in de versie van Bufalini met Chailly op Decca 478.1525 in 2009 en als ‘verborgen schatten’, pianowerken van deze componist op Decca 481.1010 (3 cd’s) in 2013. 

Opnieuw is er reden voor verbazing en bewondering: Mendelssohn schreef die sonate en dat Pianostuk (= sonatedeel) reeds op elfjarige leeftijd, en dat die sonate naar her voorbeeld van Mozarts sonate KV 448 klinkt, vergeeft men hem graag.

De uit vier aaneengesloten korte delen bestaande Fantasie dateert uit 1824, maar werd pas in 2009 gepubliceerd en hier ligt de vergelijking met de evenknie KV 397 voor de hand. Ook weer een verrassende ontdekking.

De rijpe Mendelssohn horen we in het Duetto uit 1840 en Andante con variazioni uit 1844. Schitterende stukken boordevol prachtige melodiek.

Dat Mendelssohn zelf een eigen versie van de vijf bekendste delen uit zijn Midzomernachtsdroom maakte is niet algemeen bekend maar geeft wel weer blijk van ’s componisten genialiteit en jeugdig genie in de ouverture door een zestienjarige en de rest van zestien jaar later.

Gelukkig is dit meteen niet alleen een zeer relevant, maar ook prachtig gespeelde en fraai opgenomen uitgave.