CD Recensies

MENDELSSOHN: STRIJKKWARTET NR. 2, RAGAZZE KWARTET

Mendelssohn: Strijkkwartet nr. 2 in a op. 13; Beethoven: Strijkkwartet nr. 15 in a op. 132. Ragazze kwartet. Channel Classics CCS 39317 (72’06”). 2017

 

15 September 2017 presenteert het Ragazze kwartet op het Amersfoortse September Me kamermuziekfestival Me deze vierde cd van het ensemble met de titel Spiegel. De titel slaat op het feit dat Beethovens op één na laatste kwartet als inspiratiebron diende voor Mendelssohns, ook in a staande tweede kwartet.

Na een periode van twaalf jaar waarin Beethoven andere prioriteiten had, begon hij in 1822 aan zijn laatste reeks van vier strijkkwartetten nr. 13/6, daartoe aangemoedigd door de amateur cellist prins Galitzin. Nummer 15 uit 1825 is daarvan het minst met uitvoeringsproblemen omgeven werk. 

Na een goede realisatie van Mendelssohns tweede kwartet   door de vier ragazze: Rosa Arnold en Jeanita Vriens - van Tongeren (v)., Annemijn Bergkotte (va) en Rebecca Wise (vc), waarvan het adagio en het intermezzo met innemende eenvoud worden gespeeld en een mooi contrast vormen met het energieke eerste deel en de haast dansende finale, lijkt de late Beethoven wat te hoog gegrepen. Bij alle gevoelsmatige engagement vallen niet alle details logisch op hun plaats en laat ook de zuivere intonatie even te wensen over. Het ritme van het tweede deel had wat meer profiel verdragen en de andante episodes uit het langzame deel ademen wat weinig me gevoel van het door Beethoven bedoelde gevoel ‘van nieuwe kracht’. Maar ‘net niet helemaal geslaagd’ is ook een oordeel waarmee het viertal nuttige ervaring opdoet. 

Ga ter vergelijking voor Mendelssohn bijvoorbeeld naar het Pacifica kwartet (Cedille CDR 9000008-2) en voor Beethoven 15 naar het Cleveland kwartet (Telarc CD 80427).