CD Recensies

MAHLER: LIED VON DER ERDE, DAS, RATTLE II

Mahler: Das Lied von der Erde. Magdalena Kožená (ms), Stuart Skelton (t) met het Symfonie orkest van de Beierse omroep o.l.v. Simon Rattle. BR Klassik BR 900172 (64’14”). 2018

 

Met tenor Peter Seiffert en bariton Thomas Hampson maakte Simon Rattle in 1995 al een opname van Mahlers Lied von der Erde in Birmingham (EMI 556.200-2) en voerde het in 2011 in Berlijn uit met Anne Sofie von Otter en Stuart Skelton, maar zijn echtgenote lijkt zich op cd voor het eerst aan dit werk te wagen. Gekozen is voor de vorm met een mezzo en een tenor.

Wie zich nog herinnert hoe mooi Magdalena Kožená in een eerdere opname  uit 2012 met Rattle de Rückert liederen zong (DG 479.1278, 2 cd’s), zal met vertrouwen deze volgende Mahler tegen moet zien. Terecht, blijkt na een paar keer beluisteren.

Drie elementen plaatsen de vertolking van Rattle in een bijzondere klasse. Ten eerste is dit een van Kožená’s grootste prestaties. Haar mooie stem, haar technische vaardigheid en de muzikaal-expresslieve verbeeldingskracht waarmee ze woord na woord betekenis geeft zijn bijzonder. Natuurlijk is het vooral het laatste deel, ‘Der Abschied’ (31’29” lang) dat niet alleen het uiterste van haar vergt, maar dat ze ook met veel gevoel voor sfeer en inter s gevoel voordraagt.

Een volgende aangename kennismaking is met de Australische tenor Stuart Skelton. Veel tenoren klinken gestresst in deze veeleisende muziek, Maar ook zijn vrije, welluidende toon en levendige emotionele respons zijn ook buitengewoon.

De derde factor is het ongeaffecteerde, maar indringende orkestspel van het orkest uit München. Het speelt helder en de opname houdt het in goede balans. En dat voor een live opname, gelukkig zonder applaus.

In 1970 maakte Rafael Kubelik met hetzelfde orkest en met Janet Baker en Waldemar Kmennt in dezelfde zaal een opname van het Lied (Audite 95.491) en in 1984 op zijn beurt met Waltraud Meier en Ben Heppner in 1999 (RCA 74321-67957-2), maar de nieuwe is duidelijk mooier en stijgt naar bovenaan in de rij van de categorie uitvoeringen met mezzo en tenor.