MORALES: OFFICIUM DEFUNCTORUM; REQUIEM
CD Recensies - M

Morales: Officium defunctorumRequiem. La cappela reial de Catalunya en Hespèrion XX o.l.v. Jordi Savall. Astrée E 8765 (72’14”). 1991 

Meer dan 20 Missen, 16 Magnificats, 2 Lamentaties en ruim 100 Motetten telt het oeuvre van Cristóbal de Morales (ca. 1500 - 1553), de belangrijkste Spaanse zestiende eeuwse componist die alleen liturgische muziek schreef.

Het Officium defunctorum en het Requiem vormen goede voorbeelden van zijn extreem sobere stijl. Hij beheerste de vroeg-zestiende continentale stijl geheel en kan beter worden vergeleken met Josquin, Gombert en Clemens non Papa dan met zijn Spaanse tijdgenoten.

Hij gebruikte graag conflicterende ritmen en melodische sequensen. Van de vier cd opnamen van het Requiem is deze van Savall in menig opzicht de mooiste. De dirigent baseert zich op een uitvoering in Mexico in 1556 ter herdenking van keizer Karel V en gebruikt daarvoor louter mannenstemmen, met begeleiding van een bajón (Renaissance fagot) en een strijkersconsort. Ook hier is soberheid troef. De vertolking klinkt heel intens en de geest van de muziek lijkt zo ideaal te zijn getroffen.