CD Recensies

MARTINSSON: GARDEN OF DEVOTION; LANDSCAPE; KALLIOPE E.A.

Martinsson: Garden of devotion op. 97; A.S. in memoriam op. 50a; Naar de schaduw van een werkelijkheid op. 96; Landscape op. 84; Kalliope op. 66. Lisa Larsson (s), Gordan Nikolitch (v), Bas Treub (v), Richard Wolfe (va), Sietse Weijenberg (vc) met het Nederlands kamerorkest o.l.v. Gordan Nikolitch. Challenge CC 72754 (78’06”). 2018

De Zweedse componist Rolf Martinsson (1956) schijnt tot de belangrijkste huidige toondichters van zijn land te behoren. Internationaal trok hij de aandacht mt zijn voor Håkan Hardenberger geschreven trompetconcert (BIS CD 1208). In het algemeen richt hij zich in zijn werk op bekende, vertrouwde solisten als Anne Sofie von Otter, Martin Fröst en Christian Lindberg.Maar met Lisa Larsson schijnt hij een bijzondere relatie te onderhouden. Dat bleek in 2011 toen ze samenwerkten aan een tiental orkestliederen op teksten van Emily Dickinson die als op. 82a verschenen en in 2015 door haar werden opgenomen met het Stockholm filharmonisch orkest o.l.v. Andrew Manze (BIS SACD 2133). Heel evocatie muziek met een subtiele orkestratie.

Met de vijf liederen uit Garden of devotion kunnen we dat spoor verder volgen en in de ook vijf liederen uit Naar de schaduw van een werkelijkheid  dat korte tijd eerder ontstond haast nog explicieter.

De A.S. voor wie hij twee In memoriams schreef, is natuurlijk niemand minder dan Arnold Schönberg en haakt aan bij diens praktijken. Landscape geeft een kort beeld van een kleurig, allerminst troosteloos landschap en in Kalliope wordt de Griekse muze van het heldendicht geëerd in een omvangrijk stuk met negen delen.

Vanzelfsprekend heeft Lisa Larsson zich de twee liedcyclussen geheel eigen gemaakt en er is waarschijnlijk niemand die ze kan evenaren. Het moet bijzonder worden geacht dat he Nederlands Kamerorkest is uitverkoren om Larsson te begeleiden, hoewel de zangeres blijkbaar graag in Nederland werkt, getuige de fijne opname die ze met Antonello Manacorda in Arnhem maakte van Mahler IV (Challenge CC 72659).

Ook Nikolitch is vertrouwd geraakt met het idioom van Martinsson en geeft hem goed weer.