MARTINAITAITE, IN SEARCH OF LOST BEAUTY
CD Recensies - M

Martinaitaite: In search of lost beauty. FortVio pianotrio, Starkland ST 231 (70'18"). 2018

Dat heel wat eigentijdse muziek die de moeite waard is uit Litouwen komt, toont nu ook de intussen in de V.S. wonende Žibluoklė Martinaitytė (1973) aan.

De titel van haar pianotrio In search of lost beauty slaat op herinneringen die de componiste had bij een bezoek aan Parijs en dan met name aan de buurt rond de Notre Dame. Die impressies zijn gevat in tien korte deeltjes en geschreven voor Pianotrio met hier en daar wat bescheiden hulp van elektronica. 

Net als bij Michel van der Aa hoorden daar aanvankelijk ook videobeelden bij die verduidelijkten om welke plekken het gaat. Maar hier worden ze niet gemist en leiden ze dus ook niet af. Het geheel vormt een goed samenhangend geheel in toont zich als een inderdaad beeldend, de fantasie stimulerend, op een geheimzinnige manier betoverend werk met heel originele trekken. Ik ken me er zelfs een wandeling door Oud-Amersfoort bij voorstellen.

Veel van het succes van deze opname is te danken aan Ingrida Rupaité (v), Indré Baikštyté (p) en Povilas Jakunskas (vc) van het FortVio trio, dat samen met altviolist Tomas Petrikis ook ArtVio vormt en een andere opname heeft gemaakt met werken van Anaolijus Šenderovas (Dreyer Gaido CD 21102).