CD Recensies

MARTIN Y COLL: CLARINES DE BATALLA

Martin y Coll: Clarines de batalla. Vicente Alcaide (tr), Iginio Conforzi (tr), Abraham Martinez (org), Alvaro Garrido (slagw). IBS IBS 22017 (64’35”).  2016

Wanneer de Spaanse componist Antonio Martín y Coll precies werd geboren, weet niemand. Wel dat hij stierf in 1734. Hij groeide op als Franciscaner monnik in Madrid. Martín y Coll werkte als organist, maar zijn naam leeft vooral voort als een belangrijk verzamelaar van partituren. Onder de titel Flores de Música, bloemen van de muziek, stelde hij vier banden samen met anonieme klavierwerken samen die een paar honderd stukken bevatten. De meeste daarvan zijn alleen verspreid over een aantal verzamelprogramma’s te vinden, o.a. van Jordi Savall.

Er bestaat nog een vijfde bundel met de titel Ramillete oloroso: suabes flores de música para órgano en deze beval ongeveer tweehonderdvijftig stukken die mogelijk van eigen hand zijn. Een gunstige uitzondering vormt deze geheel aan de componist gewijde cd met een verzameling van 31 deeltjes: Cancións, Menuetten, Zarabandes, Ballo’s, Villano’s en een Chaconne.