CD Recensies

MAYR: MIS IN ES

Mayr: Mis in Es. Dorota Szczepańska (s), Johanna Krödel (a), Markus Schäfer (t) en Daniel Ochoa (bs) met het Simon Mayr koor en Concerto de Bassus o.l.v. Franz Hauk. Naxos 8.574057 (86’34”). 2019

Johann Simon Mayr (1763 - 1845) schreef liefst 18 Missen en 7 Requiems. De hier opgenomen Mis, die wordt uitgevoerd in een bewerking van dirigent Hauk en Hößl is een laat werk uit 1843. Het is een krachtig werk, heel melodieus, vol vaart en - zoals altijd bij deze Italiaans-Oostenrijkse componist - prachtig georkestreerd met een paar mooi zangerige blazerssoli. Vooral het koor heeft in het zeventiendelige werk dat meer is dan een kerkelijke Mis met ‘Kyrie’, ‘Gloria’ en ‘Credo’, maar uitgroeide tot een ware messa concertata veel te doen. Behalve dat zijn er natuurlijk een paar soli en duetten. Dat Simon Mayr koor bestaat uit een selectie professionele en amateurzangers uit München.

Bij de solisten treffen we weer tenor Markus Schäfer aan die eerder al bijdragen leverde aan Naxos’ lopende Mayrreeks. Hij zingt een fraai gelijkmatig ‘Et in terra’, waarna Daniel Ochoa met zijn warme bas volgt in ‘Gratias agimus’. 

De Poolse sopraan Dorota Szczepańska maakt een zwierig debuut in ‘Qui sedes’ en ook alt Johanna Krödel, die al meedeed aan Mayrs Motetopnamen  (o.a. Naxos 8.573909) laat zich van haar beste kant horen. Gelukkig speelt Concerto de Bassus heel inlevend en goed in balans op oude instrumenten, zodat ook in dat opzicht aan stilistische wensen is voldaan.