CD Recensies

MACHAUT: CHANSONS, ORLANDO CONSORT

Machaut: Chansons ‘Tant doucement’, ‘Comme puet on’, ‘De fortune’, ‘Mors sui’, ‘Se quanque amours’, ‘Je ne cuit pas’, ‘Liement me deport’, ‘Je sui strop bien’, ‘Certes mon oueil’, ‘En amer a douce vie’, ‘’He! Dame de valour’, ‘Une vipere’, ‘Ma fin est mon commencement’, ‘De toutes flours’. Orlando consort. Archiv 477.6731 (78’08”). 1998

 

Machaut stamt uit een klein plaatsje in de Champagne. Van daaruit ondernam hij talloze reizen en was gedurende enige tijd in dienst van hertog Johann van Luxemburg en de koning van Bohemen. Talloze werken kwamen uit zijn ganzenveer, waarbij de componist zelf de teksten schreef: dichter en componist in één dus. Gelukkig bewaarde hij het materiaal ook voor het nageslacht. Dat het klinkend resultaat een enigszins narcistische houding weerspiegelt, moeten we maar op de koop toe nemen.

Net als de Gothic Voices (Hyperion CDA 66087) kiezen de vier heren van het Orlando consort (altus Robert Harre-Jones, de tenoren Agnus Smith en Charles Daniels plus de bariton Donald Greig) voor een puur vocale uitvoering. Zij zingen de teksten uit het manuscript en vullen de rest vocaliserend aan. Een puristische opvatting die overtuigt dankzij de kwaliteiten van de zangers. Een tegenstelling vormen bijvoorbeeld Binkley’s leden van de Studio der frühen Musik (EMI 763.424-2) die met een passend instrumentarium extra klankkleuren inbrachten. Interessant beide versies eens naast elkaar te horen. 

Deze Archiv heruitgave heeft alleen een wezenlijk praktisch tekort: hij is zo eenvoudig dat men zelf de teksten moet downloaden van website www.deutschegrammophon.com/alfreso. Lang niet iedereen zal daartoe in staat zijn.