CD Recensies

MERIKANTO: PIANOCONCERTEN NR. 2 EN 3 E.A.

Merikanto, A.: Pianoconcerten nr. 2 en 3; Etudes voor orkest nr. 1 en 2; Stukken voor orkest nr. 1 en 2. Matti Raekallio met het Tampere filharmonisch orkest o.l.v. Tuomas Ollila. Ondine ODE 915-2 (55’00”).1997

Van de Finse componist Aarre Merikanto (1893-1958) is buiten zijn vaderland weinig bekend waarschijnlijk. Dat is in zoverre jammer als hij heel wat mooie muziekwerken op zijn naam heeft. Neem het Tweede pianoconcert uit 1938 en het Derde uit 1955. Wie de vlotte, puntige hoekdelen hoort, wordt al gauw aan Prokofiev herinnerd, bij de middendelen is het de romantische lyriek van Rachmaninov die voor de geest komt. 

Maar de componist spreekt ook een duidelijk eigen taal met avontuurlijke harmoniek en een nogal vrije opvatting over de vorm. Daar lijkt ineens Villa-Lobos om de hoek te komen kijken. Vergelijk het Tweede concert maar eens met diens Momprecoce en Bachiana Brasileira nr. 3.

Matti Raekallio heeft deze materie stevig in de greep en zorgt voor heel rake vertolkingen. Deze zijn aangevuld met wat korte, maar ook best interessante en mooie orkeststukken die heel fraai worden gespeeld. Het geheel is meer dan keurig opgenomen.