CD Recensies

MENDELSSOHN: STRIJKKWARTETTEN NR. 2, 3 EN 6

Mendelssohn: Strijkkwartetten nr. 2 in a op. 13, 3 in D op. 44/1 en 6 in f op. 80. Artemis kwartet. Erato 08264-36690-3 (2 cd’s, 1u. 27’37”). 2013

 

Veranderingen bij het in essentie Duitse Artemiskwartet dat ons de afgelopen jaren al zo aangenaam verraste met een volledige Beethoven kwartetreeks, werk van Ligeti, Schuberts late kwartetten en het strijkkwintet plus een kwintet van Brahms.

Die opnamen verschenen bij Virgin, maar nu debuteert het ensemble op het uit de as herrezen Warner sub-label Erato. Wezenlijker is echter dat violiste Natalia Prischepenko plaats maakte voor de Letse Vineta Sareika (1986) die velen zich nog zullen herinneren als een van de finalisten van het Koningin Elisabeth Concours in Brussel 2009.

De homogeniteit van het ensemblespel heeft daar niet onder te lijden. In tegendeel: er lijkt wel collectief met meer vuur en temperament te worden gespeeld. Opvallend is het gevoel dat wordt getoond voor de spanningen die latent aanwezig zijn in Mendelssohns schijnbaar open muziek, met name in de begindelen waar hier terecht nogal wat emotionele turbulentie wordt ontwikkeld.

In het tweede kwartet met het motto Ist es wahr?  is de aanpak van het eerste deel passend luchtig, maar met een onderliggend gevoel van vrees. Het adagio klinkt ernstig, de complexe finale kent de nodige opschudding. Daar staat dan een grote frisheid tegenover is het hele derde kwartet; de tarantella tot slot zwiert voorbij.   

Het laatste (en beste) kwartet vormt een soort opsomming van het voorafgaande. De kleurige modulaties krijgen een donkerder ondertoon en het adagio bezit een treffend droevig karakter.

Hiermee kan het Artemis kwartet het goed opnemen tegen of zelfs winnen van de tot nu toe besten: Emerson (DG 477.5370-2) en Henschel (Arte Nova 74321-96521-2) op enige afstand gevolgd door het Leipzigs- (MDG 307.1055-2 e.a.) en het Ysaÿe kwartet (Decca 473.255-2).

Een paar vragen blijven: er was nog speelduur over, dus waarom zijn niet meteen de overige kwartetten vastgelegd en – interessanter nog – volgen die spoedig? Het is te hopen.