ORFF: CARMINA BURANA, KENDLINGER
CD Recensies - O

Orff: Carmina burana. Anna Shumarina (s), Tilman Unger (t), Stepan Drobit (b) met het Oekraïns Nationale koor en het K&K filharmonische orkest o.l.v. Matthias Georg Kendlinger. Da capo 2024 (cd + dvd, 2u. 37’12”) 2015

 

Op papier oogt het als iets onwaarschijnlijks: een opname uit Lviv (het vroegere Lemberg) in de westelijke Oekraïne van Orffs opus magnum door een Oostenrijkse autodidactische dirigent die daar zelf een orkest op de been hielp en kan beschikken over het koor van de plaatselijke opera waaruit hij capabele solisten recruteerde.

Wat we te horen krijgen uit het bedreigde land is een best idiomatische, gedreven uitvoering met goed gedoseerde momenten van spanning en ontspanning. De simpele, rechtstreekse muzikale taal van het erk met zijn mengeling van Stravinskyaanse ritmische geestdrift en passages vol romantische warmte en weelderigheid is bij deze musici in goede handen.

Tilman Unger weet zich goed in de bravouraria over de gebraden zwaan, Anna Shumarina toont hartstocht in haar bijdragen en Stepan Drobits is verleidelijk als hij in de kroeg een zwerverslied zingt.  

Het leuke is dat het vol overgave gebrachte geheel niet alleen hoorbaar is, maar als concertregistratie ook op dvd zichtbaar wordt. Het is zeker niet zo dat het niveau van de in de Vergelijkende Discografie boven drijvende uitvoering van Eugen Jochum (DG 447.437-2) met Janowitz uit 1967 wordt bedreigd, maar erg sympathiek doet de nieuwe bijdrage zeker aan.