OFFENBACH: FIFRE ENCHANTÉE, LE, E.A.
CD Recensies - O

Offenbach: Le fifre enchantée, ou Le soldat magicien (ged.); Le mariage aux tanternes (ged.); L’îsle de Tulipatan (ged). Karl Diekman, Gabriele Treskov, Eva Kasper, Alfons Holle, Ditha Sommer, Erika Wien, Fritz Ollendorf met het Ensemble van de Deutsche Opera am Rhein o.l.v. Carlos Kleiber. Profil Medien PH 12066 (2 cd’s, 1u. 26’11”). 1962

 

Wie bedenkt dat Carlos Kleiber begin jaren vijftig als dirigent  in Potsdam debuteerde met de operette Gasparone van Millöcker, zal niet vreemd opkijken dat hij enige jaren daarna ook Offenbach uitvoeringen leidde, repertoire dat later in zijn loopbaan totaal ontbrak.

Het gaat om een zaalopname van verder totaal onbekende eenakters van Offenbach in een bewerking van Renato Mordo. De belangrijkste zangers zijn bariton Alfons Holte, en sopraan Eva Kasper. 

De hoofdrol in Le fifre enchantée was oorspronkelijk bedoeld voor een vrouw in travesti waar hier de hand mee is gelicht. Maar een mooi kwintet vergoedt veel. Jammer dat zoveel van L’îsle de Tulipatan is gecoupeerd. Het gaat over de in principe met elkaar geëngageerde prinses Hermosa (bariton) en prins Alexis (sopraan) die wijs is gemaakt dat ze tot het tegengestelde geslacht behoren. Natuurlijk is er tot slot een happy end. In de uitvoering komen de farce elementen terecht goed naar voren. Ook het publiek reageert (enigszins storend) enthousiast daarop.

Van de kwaliteit der zangers mag niet teveel worden verwacht, maar het aandeel van orkest en dus dirigent klinkt buitengewoon goed naar verwachting.