CD Recensies

ORFF: CARMINA BURANA, VAN IMMERSEEL

Orff: Carmina burana. Yeree Suh (s), Yves Saelens (t), Thomas Bauer (b) met Cantate Domino, Collegium vocale Gent en Anima Eterna o.l.v. Jos van Immerseel. Zig-Zag territoires ZZT 353 (63’40”). 2014

 

Van Orffs magnum opus bestaan diverse bewerkingen voor een kleinere instrumentale bezetting. Het bekendst is die van Wilhelm Killmayer die twee piano’s en slagwerk afdoende vond. In samenspraak  met Orffkenner Paul Hanquille kwam Van Immerseel tot een eigen vorm waarin blazers en slagwerk (waarbij celesta en piano) domineren maar toch ook een plaatsje is gereserveerd voor een klein groepje op darmsnaren spelende strijkers van Anima Eterna. Passend daarbij werd ook het koor verkleind.

In de praktijk blijkt deze bewerking erg effectief te zijn, verhelderend te werken en te zorgen voor mooie klankkleur contrasten. Voeg daarbij dat Van Immerseel zoals gewoonlijk zijn ensemble – met goed zingende solisten en een enthousiast koor – weet te animeren tot een bruisende prestatie en het is duidelijk dat deze cd een hoge rangschikking heeft verdiend in de eregalerij van de mooiste versies van dit werk, in casu nog steeds die van Eugen Jochum (DG 474.131-2).