CD Recensies

PAUSET: DOORNROOSJE, DER GEOGRAPH, CANONS, PRÉ:UDES E.A.

Pauset: Canons voor oboe d’amore en ensemble; Préludes voor klavecimbel nr. 1-6;  Ljusare voor viool en piano; Variaties voor piano en ensemble naar Weberns op. 27 (bew); In nomine Broken Consort Book nr. 1 ‘In stilo fantastico’. Ensemble Recherche. Aeon AECD 0207 (62’10”). 2001

 

Pauset: Symfonie voor piano en orkest nr. 4 Der Geograph; Les voix humaines; Concert nr. 1 voor klavecimbel en instrumentaal ensemble (Birwa); Doornroosje. Nicolas Hodges (p), WDR omroeporkest Keulen o.l.v. Emilio Pomárico c.q. Matthias Pinscher, Ensemble Recherche, Arditti kwartet. Aeon AECD 1652 (2 cd’s, 1u. 23’20”). 2009/14

 

De in 1965 in Besançon geboren Franse componist Brice Pauset genoot eerst een brede opleiding als uitvoerend kunstenaar voordat hij in 1984 compositie ging studeren bij o.a. Franco Donatoni, Gérard Grisey, Henri Dutilleux en Brian Ferneyhough. Sinds 2008 doceert hij dit vak zelf in Freiburg.

Geholpen door veel praktische ervaring als uitvoerend kunstenaar valt meteen de gevarieerde invalsrijkom en de ongebreidelde fantasie van de veelzijdige componist op. Hij heeft echt iets te vertellen.

Uitgaande van de eigen uitvoeringspraktijk van zeventiende en achttiende eeuwse muziek enerzijds en de experimenten van Nono en Lachenmann anderzijds werd een heel eigen weg ingeslagen, met altijd iets van de menselijke stem op de achtergrond. 

Mogelijk heeft hij het zich bij het componeren lastiger gemaakt dan de luisteraar bij het toehoren. Zijn handgeschreven partituren wemelen van zeer gedetailleerrde tekens en aanwijzingen die door de reeks vertolkers op dit tweetal cd’s keurig in acht zijn genomen. Het ontbreekt zo niet aan magische momenten.