CD Recensies

PUCCINI: WILLIS, LE

Puccini: Le willis; ‘Se come vol piccina’ en ‘Ei giunge!. Torna ai felici i’ uit Le villi. Ermonela Jaho (s., Anna), Arsen Soghomonyan (t., Roberto), Brian Mulligan (b., Guglielmo) met het Opera Rara koor en het Londens filharmonisch orkest o.l.v. Mark Elder. Opera Rara ORC 59 (65’12). 2019

Voor deze opname gebruikte Mark Elder de nieuwe Ricordi uitgave van Puccini’s eerste, in grote haast gecomponeerde opera op libretto van Ferdinando Fontana Le willis uit 1884. De eenakter werd later bekend onder de naam Le villi en bestaat ook in latere edities uit 1885 en 1889.

In de nieuwe uitgave is de orkestratie wat uitgedund, maar het uitgebreide ‘intermezzo sinfonico’ in het midden is gehandhaafd. Het verhaal komt er in het kort op neer dat Roberto naar Mainz vlucht, daar door een sirene wordt verleid en zijn geliefde Anna sterkt aan een gebroken hart wanneer hij terugkomt als een Willi en zich dood moet dansen. In de orkestratie staat Puccini hier nog sterk onder de invloed van Wagner.

Ermonela Jaho zet het karakter van Anna en haar leed heel mooi neer en verduidelijkt haar verandering van fatale ingénue tot engel der wrake, maar wordt soms wat overspoeld door het orkest. Ook bariton Brian Mulligen en tenor Arsen Soghomonyan zijn goed als vader en zoon, maar hun stemmen zijn niet steeds goed te onderscheiden.

Nadat deze live opname van de opera was afgerond, zongen sopraan en tenor nog wat toegiften uit de de later Le vili en die klinken haast nog bevredigender.