CD Recensies

PUCCINI: VILLI, LE

Puccini: Villi, Le. Melanie Diener (s., Anna), Aquiles Machado (t., Roberto), Ludovic Tézier (bs., Guglielmo), Sylvie David (verteller) met het Filharmoisch orkest en het koor van de Franse omroep o.l.v. Marco Guidarini. Naïve V 4958 (67’31”). 2002 

In Le villi kunnen we de eerste operapogingen van Puccini in 1893 volgen. Hij bedacht daarvoor de vorm van een eenakter en vond in Fernando Fontana een goede librettoschrijver. Het werk is nog vrij symfonisch van aard.

De handeling gaat over de liefde tussen Anna en Roberto. Roberto reist naar Mainz om een erfenis in ontvangst te nemen, maar - hoewel hij vooraf Anna eeuwige trouw had gezworen - wordt daar verleid door een sirene. Hij vergeet Anna die van verdriet sterft en tot slot keert hij, berooid van al zijn geld en verlaten door zijn verleidster, terug naar huis, maar keert omdat hij daar Anna niet aantreft, terug naar het Zwarte Woud waar Le villi (de geesten van in de steek gelaten gelieven met daaronder Anna) hem dwingen om te dansen tot hij daar dood bij neervalt. Een verteller praat beide orkestrale intermezzi aan elkaar.

Melanie Diener is een spirituele Anna, met eerst blijken van gepassioneerde liefde, dan getroffen door leed en ten slotte eindigend in woede. Ook Aquiles Macado overtuigt als Roberto, eerst vurig, dan triest en hopeloos. Ludovic Tézier is een strenge, autoritaire boswachter als vader.

Ook de begeleiding laat weinig te wensen over.