CD Recensies

PING: SUITE OOSTERSE GEWASSEN INKTTEKENINGEN

Ping: Suite Oosterse gewassen inkttekeningen. Ji Wei (Guzheng), Yu Hongmei (erhu), Zhang Qiang (pipa) en Yan Feifan (zhudi) met het Chinees nationaal symfonie orkest o.l.v. Lin Tao. Naxos 8.570627 (81’16”). 2015

Schilderen in gewassen inkt is een oude Chinese schildertechniek waarbij met een fijn penseel Oost-Indische inkt in verschillende waterverdunningen wordt aangebracht op washi-papier of zijde. Die kunst werd vooral beoefend door Chinese literati (geletterde ambtenaren) en dus ook wel literati-schilderkunst genoemd.

De Chinese componist Chang Ping (1972) gebruikte vier van die tekeningen voor de vier concerten voor verschillende solo-instrumenten die hier zijn opgenomen.

In ‘The wind washed clouds’ draagt Ji Wei de soli op een guzheng (Chinese cither) voor, in ‘The noble fragrance’ speelt Yu Hongmei op een erhu (Chinese viool), in ’The movement of wash painting’ horen we Zhang Quiang op een pipa (Chinese luit) en in ‘Blue lotus; is het Yuan Feifan die de zhudi (Chinese bamboefluit) hanteert.

Bij dit soort programmamuziek was het wel nuttig geweest wanneer het boekjes met toelichting die tekeningen had afgebeeld, maar in plaats daarvan krijgen we foto’s van de componist en de uitvoerenden.

Wat we te horen krijgen is een heel uitgebreid programma met een sterk exotisch karakter dat van begin tot eind boeit en een belangrijke nieuwe schakel vormt in de reeks opnamen die Naxos als enige aan huidige Chinese muziek wijdt. 

 

Zover dat te beoordelen valt, leveren de solisten prachtige virtuoze en expressieve prestaties op hun traditionele instrumenten en zorgt Lin Tao  voor een zorgzame begeleiding die een verbinding tot stand brengt tussen de nobele oude kunst en de huidige Chinese muziekpraktijk.