CD Recensies

PETTERSON: VIOOLCONCERT, VAN KEULEN

Petterson: Vioolconcert nr. 2 (herziene versie). Isabelle van Keulen met het Zweeds omroeporkest o.l.v. Thomas Dausgaard. CPO 777.199-2 (55’21”). 1999 

Zijn eerste proeve om een Vioolconcert te schrijven waagde de Zweedse componist Gustaf Allan Patterson (1911 - 1980) in 1949 en toen beperkte hij de begeleiding tot een strijkkwartet. In zijn Vioolconcert nr. 2 uit 1997 pakt hij veel royaler uit met een werk in tien segmenten dat bijna een uur duurt en dat hij zelf omschreef als een ’symfonie met viool’.

Het werk werd geschreven voor Ida Haendel die het in Januari 1980 met het Zweeds omroeporkest o.l.v. Herbert Blomstedt in de Stockholmse Berwald zaal ten doop hield en meteen liet opnemen (Caprice CAP 21359). Er zijn zelfs momenten daarvan op video bewaard op een bonus dvd (BIS SACD 2230) van de Symfonie nr. 14. Dit concert is gebaseerd op het lied ‘Herren går på ängen’ (God wandelt in de wei) uit de 24 Blootsvoetsliederen.

Het gaat om een gepassioneerd werk waar bij vlagen de vuurtongen uit slaan. Pas op het laatst komt de muziek enigszins in marsritme tot rust in een cantando. De eerdere conflicten zijn opgeruimd, een stralende blik in het zonlicht resteert. Ze gebruikt hiervoor de herziene versie uit 1980 met een wat uitgedunde orkestratie.

Verrassend genoeg voerde Isabelle van Keulen dit concert in 1999 met evenveel gezag, meer virtuoos vertoon, groter contrast en meer lyrisch besef met hetzelfde orkest uit. Voor de Zweedse omroep had ze ook Pattersons 2 Elegieën uit 1934 met Enrico Pace gespeeld.