CD Recensies

PÄRT: SYMFONIE NR. 3; STABAT MATER; CANTIQUE DES DEGRÉS

Pärt: Symfonie nr. 3; Stabat mater; Cantique des degrés. RIAS Kamerkoor en Berlijns Omroep-Symfonie orkest o.l.v. Kristjan Järvi. Sony 88697-72334-2 (60’09”). 2010

 

Deze cd verscheen bij de viering van Pärts vijfenzeventigste verjaardag en bevat naast de symfonie de cd wereldpremières van het georkestreerde Stabat mater (versie 2008) en Cantique des degrés (2002) dat diende om de jarenlange vriendschap tussen componist en dirigent te bezegelen.

In de aan de symfonie gewijde Vergelijkende Discografie werd deze uitvoering tot de feitelijk mooiste verklaard.

In georkestreerde vorm wint het Stabat mater wat aan dramatische kracht en nuancen, maar het is goed om het met bv. de opname van het Hilliard Ensemble (ECM 831.959-2) in de oorspronkelijke vorm te vergelijken.

Het is net of de Franse tekst van Cantique des degrés bij Pärt een lichter gemoed laat spreken. Het is een kort stuk van 7’47” waarin men even zowel aan Mozart als aan Poulenc wordt herinnerd. Heel intrigerend.

Ook deze vocale werken krijgen een pakkende vertolking. In opname is er wel een klein verschil: het Stabat mater mist iets aan helderheid, aan transparantie.